Turizmus

 

Vásárosnamény imázsfilm:

 

 

 

 

 

 

 

Látnivalók, kirándulási, sportolási lehetőségek Vásárosnaményban:

A „Bereg kapuja”-ként ismert vendégszereto kisváros Magyarország északkeleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza, a Szamos és a Kraszna folyók találkozásánál fekszik. Vásárosnamény Nyíregyházáról az ország egyik legszebb útszakaszán (a 41 számú foúton) közelítheto meg, ám természetesen az 50 km-es távolság vasúttal is könnyen elérhető.

A mai város négy kisebb önálló településből (Vásárosnamény, Vitka, Gergelyi és Ugornya), valamint két tanyából szervezodött. Vásárosnamény 1969-ben egyesült Vitkával és Gergelyiugornyával, majd 1979-ben városi rangot kapott. A várost két részre osztja a Tisza folyó. Az egyik partján a régi Namény és Vitka, a másikon pedig Gergelyiugornya található.

Vásárosnamény Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiemelkedő turisztikai adottságokkal rendelkező települése, a Felső-Tisza vidék legjelentősebb üdülőhelye. Homokfövenyes szabad strandját - a gergelyiugornyai Tisza-partot - nyaranta több tízezren keresik fel. A fövenyes part körül a közel 400, fából épült üdülőház valóságos üdülőfalut alkot. Napközben a fürdőzés mellett lehetőség nyílik vízi és vízparti sportok kipróbálására, az esti órákban pedig a szabadtéri színpadon megrendezett szórakoztató és könnyűzenei műsorok szórakoztatják az idelátogatókat. Az üdülőközpont szomszédságában található még a Tiszavirág kemping, amely a vízi túrázók közkedvelt pihenőhelye.

A szabad strand mellett, a Tisza-Szamos torkolattól mintegy 800 m-re található az Atlantika Vízividámpark, amely felhőtlen szórakozást ígér kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. A Kraszna folyó partjára épült a Szilva Termál- és Wellnessfürdő, amely egész évben várja a gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat.  

Egyéb programlehetőségek:

1., Kirándulás Beregben, Szatmárban (Vásárosnamény, Tákos, Csaroda, Tarpa, Szatmárcseke, Túristvándi, Tiszacsécse)

2., Kirándulás a Zemplénbe (Sárospatak és környéke; Boldogkőváralja, Vizsoly, Regéc, Telkibánya, Kéked, Óhuta, Újhuta, Háromhuta, Füzér, Hollóháza,)

3., Nyíregyháza, Nyírbátor, Máriapócs, Nagykáló, nevezetességeinek megtekintése

4., Kirándulás Romániába
     a., Szatmárnémeti, Majtényi sík, Nagykároly, Adyfalva, Erdőd
     b., Misztótfalu, Nagybánya, Koltó, Aknasugatag, Máramarossziget, Szaplonca

5., Kirándulás Kárpátaljára (Beregszász, Munkács, Verecke)

6. Quadozási, lovaglási lehetőség